Skip Navigation
CHS blue logo square
 
 
Home > Our Work > Events > PanREMEDY

Post-Pandemic Recovery: From What, For Whom, and How?

A Virtual Cross-Sector Symposium
October 4 and 6, 2022

 

October 4 Webinar

 

Download the transcript from October 4.
Download the presentation, Is Recovering from COVID-19 Enough?, from the keynote speaker, Lawrence T. Brown.

 

October 6 Webinar

 

Download the transcript from October 6.
 

Agenda

Objectives:

  • Create a public space to define a holistic process of post-pandemic recovery, spotlighting current strategies and activities aimed at achieving comprehensive, lasting remedies, repairs, and reforms and at building local resilience to future shocks
  • Jumpstart PanREMEDY (Pandemic Recovery Metrics to Drive Equity), a project to develop indicators by which local decision makers can assess if/how COVID-19 recovery efforts are working for the hardest hit communities and individuals
 
Time (Eastern)October 4, 2022
 Day One – Naming the Problem
12:00-12:10pmWelcome and Introduction (10 mins)
12:10-12:40pmOpening Keynote: Is Recovering from COVID-19 Enough? (30 mins)
  • Lawrence T. Brown, Author, The Black Butterfly; Research Scientist, Center for Urban Health Equity, Morgan State University
12:40-1:35pmRoundtable #1: What Are Urgent and Enduring Harms of the Pandemic? Which Remedies, Repairs, and Reforms are Essential for Recovery? (55 mins)

Participants will discuss how community systems in the U.S. have been damaged during the COVID-19 pandemic and what interventions are needed to get them back on-line and meeting people’s needs more fully and equitably. Open questions about the pandemic recovery process include over what timeframe, at what geo-scale, for which persons/groups, and from what effects (clinical vs. societal effects).

Moderator: Jennifer Horney, Professor of Epidemiology, College of Health Sciences; Core Faculty, Disaster Research Center, University of Delaware

Speakers/Sectors:
  • Donna Gambrell, President/CEO, Appalachian Community Capital; Board Chair, African American Alliance of Community Development Financial Institutions CEOs – community development
  • Cassandra R. Davis, Research Associate Professor of Public Policy, University of North Carolina at Chapel Hill – education
  • John Henneberger, Co-Director, Texas Housers – housing
  • Onora Lien, Executive Director, Northwest Healthcare Response Network – healthcare
  • Sarah D. Mathews, Health Communications Consultants, Inc. – public health
  • Gayla Quillin, Texas Rural Health Association; CEO, Parmer Medical Center – rural health
  • Janet Zeis, Senior Community Health Program Coordinator, Pottstown Hospital; former Director, Agency and Community Partnerships, Chester County Food Bank – community health and social services
1:35-1:45pmBreak (10 mins)
1:45-2:40pmRoundtable #2: What is Necessary to Heal the Collective Wounds from the COVID-19 Pandemic? (55mins)

Thought leaders from spirituality, trauma recovery, restorative justice, and truth and reconciliation traditions will address how the pandemic recovery process can and should incorporate practical strategies, embedded in civil society and government, for addressing the existential wounds inflicted since the SARS-CoV-2 virus emerged.

Moderator: Arrietta Chakos, Principal, Urban Resilience Strategies; former Assistant City Manager for Berkeley (CA)

Speakers:
  • Reverend Anthony Evans, President, National Black Church Initiative
  • Brian Flynn, Associate Director, Center for the Study of Traumatic Stress, Uniformed Service University
  • Debra A. Pinals, Senior Medical and Forensic Advisor and Editor-in-Chief for the National Association of State Mental Health Program Directors (NASMHPD)
  • Jennifer Llewellyn, Director, Restorative Research, Innovation and Education Lab
  • Eboo Patel, President, Interfaith America
  • Rabbi Deborah Waxman, President, Reconstructing Judaism
2:40-2:45pmReflections on Day 1 (5 mins)
 
 
Time (Eastern)October 6, 2022
 Day Two – Sharing Solutions
12:00-12:10pmWelcome and Recap of Day 1 (10 mins)
  • Sanjana Ravi, Senior Scholar, Johns Hopkins Center for Health Security
12:10-1:05pmRoundtable #3: How are We Framing the Pandemic Experience Now and When It Draws to a Close? (55 mins)

Participants will discuss the sense-making and symbolic elements of recovery from the COVID-19 pandemic: What meanings might we give to the experience, how might leaders’ words help (or hinder) grieving communities, how might we shape the memory and memorialize what happened, and which stories and forms of public expression might restore our sense of community, foster resilience, and generate needed change?

Moderator: Steve Moddemeyer, Principal, CollinsWoerman

Speakers:
1:05-1:15pmBreak (10 mins)
1:15-2:10pmRoundtable #4: What Pandemic Recovery Planning is Underway Now and How Might We Strengthen It, Including through Better Metrics? (55 mins)

An opportunity to spotlight jurisdictions engaged in post-pandemic recovery planning with an emphasis on identifying recovery champions, engaging diverse stakeholders, leveraging existing/emergent institutional mechanisms, and mobilizing financial resources.

Moderator: James C. Schwab, Chair, Hazard Mitigation and Disaster Recovery Planning Division, American Planning Association

Speakers:
2:10-2:25pmClosing Keynote: How Mayors Can Advance a Transformative Pandemic Recovery Process (15 mins)
2:25-2:30pmNext Steps (5 mins)

 

 

Our Mission

To protect people’s health from epidemics and disasters and ensure that communities are resilient to major challenges.